Winemakers dinner med Merete Bø
Publisert: 21. januar 2025
Torsdag 6. februar dypdykker vi i to av verdens mest anerkjente vinregioner på Delicatessen Aker brygge; Rioja og Ribera del Duero. Nyt en femretters tapasmeny og åtte glass vin, mens Merete Bø forteller hva som skiller de to regionene og hvordan vinene får sitt særpreg – fra jord, hele veien til flaske.
Du har garantert smakt rødvin fra enten Ribera del Duero eller Rioja – og mest sannsynlig fra begge disse spanske vinregionene. Har du litt peiling på spansk vin, vet du sikkert også at druen Tempranillo dominerer begge steder. Likevel smaker en ’klassisk’ Ribera del Duero-vin ganske annerledes enn en ’klassisk’ Rioja-vin (eller vice versa). Hva er grunnen til det egentlig?

Spansk vin – Rioja vs. Ribera del Duero
Vel, vi kan ikke spoile for mye her, for da er det jo ingen vits for deg å bli med på smakingen. Men som du kanskje vet, setter alt fra jordsmonn til produksjonsteknikk sitt preg på hvordan druesaft til slutt smaker. Begge regioner har sine unike vinmarker, eget klima og lange tradisjoner, så du kan jo tenke deg hvor annerledes alt fra livssyklus til etterbehandling av druene ser ut!
Mange av de store produsentene holder seg i stor grad til tradisjon, men det skjer også mye spennende på vinfronten i både Rioja og Ribera del Duero om dagen. Eller det har egentlig pågått i mange år – men nå mer enn tidligere ser man at flere og flere utfordrer den klassiske stilen og eksperimenterer med både druer og produksjonsmåte. Delicatessens egen bodega i Ribera del Duero, Dominio de Adrada, er et godt eksempel på dette. Her har mye av den tradisjonelle eikelagringen blitt byttet ut mot lagring i amfora eller ståltank; noe som gir delikate, syrefriske og fruktdrevne viner. Målet er å løfte frem druenes smaker og egenskaper, i stedet for å tilsløre dem med eik.
…men alle disse tingene kan Merete mye bedre enn oss, så vi sparer detaljene til torsdag 6. februar. Bestill plass, og gled deg til å både smake og lære mer om variasjonen som er å finne i både Rioja og Ribera del Duero. Og ja – én av vinene er faktisk fra vår egen vingård!
Vil du vite mer om Delicatessen sin vingård i Ribera del Duero?
Les denne artikkelen i Prepp Magasin (det er gratis)!

Meny – Winemakers dinner med Merete Bø
Kokkene på Delicatessen Aker brygge vil ta oss med på en smaksreise med fem spektakulære stopp denne kvelden. Alle rettene er utviklet for å harmonere med vinene som serveres i så stor grad som mulig, så det er bare å gjøre ganen klar for fest. Det blir to hvite viner og seks røde; én fra Rioja, ved siden av en tilsvarende fra Ribera del Duero. Bordsettingen er i chambre séparée i andre etasje, med plass til kun 25 personer. Det blir med andre ord både koselig, intimt og gode muligheter for spørsmål og gode samtaler underveis!
Jamón Ibérico de Bellota,
Ibérico-pølser & croquetas
Bakte piquillos fylt med bacalao
Secreto Ibérico, broccolini, Marcona-mandler
Braisert oksekjake, mandelpotetpuré
Sjokolade, salt og olivenolje
I glasset fra Rioja
Muga Blanco 2022 (hvit)
Contador 2008
Viña Tondonia Reserva Tinto 2012
José Gil La Canoca 2022
I glasset fra Ribera del Duero
Arrocal La Cabra y El Monte 2020 (hvit)
Vega Sicilia Unico 2014
Aalto 2020
Dominio de Adrada Valdelara 2022
Hjertelig velkkommen på Winemakers dinner med Merete Bø på Delicatessen Aker brygge – vi gleder oss til å dele denne unike kvelden med deg!