Komplementere tapasmåltidet med riktig og god drikke

Publisert: 8. mai 2019

Et tapasmåltid består av en mengde ulike retter som er satt sammen av en variasjon av kjøtt, sjømat, grønnsaker og oster. I tapas er alt lov og det kan derfor være utfordrende å vite hvilken type drikke en skal velge til måltidet. Vi gir deg noen gode tips til gode drikkevarer som er godt egnet til de spennende smakene tapas har å by på.

God drikke står i fokus

Tapas kommer fra det spanske ordet «Tapar» som betyr å dekke til, der det opprinnelig ble servert et stykke brød til vinen som skulle dekke over glasset for å holde insektene borte. Dette videreutviklet seg til at små retter ble servert gratis sammen med alkoholen. En drikkevare som er i fokus når det kommer til tapas, er derfor vin.

En fellesnevner for tapas er at det er fullspekket av retter med mye smak. Sterke chorizopølser, salte skinker og smakfulle oster er blant noen av dem. Fordi sterke smaker gjør at en vin fort kan miste en del av fruktigheten sin, er det lurt å gå for en vin som inneholder nok frukt til å kunne stå imot og renser opp i de ulike rettenes fyldige og sterke smaker.

  • Sherry – En tradisjon blant spanjolene og den opprinnelige tapasvinen, er tørr sherry. Denne har blitt en klassiker til tapasmåltidet, og den gode fylden og friskheten til sherryen gjør at den passer perfekt til de mange ulike rettene.
  • Hvitvin – En fruktig og frisk hvitvin med litt konsentrasjon er også et godt valg til tapasen. Er det et tapasmåltid med et høyt nivå av sterkhet, kan det være fint å velge en hvitvin med litt sødme. En hvitvin med sødme er ofte friskere med en søtere smak, noe som er godt egnet for tapas.
  • Rødvin – Ønsker du å drikke rødvin til tapasmåltidet, er en rødvin uten for mye tanniner et godt valg. Velg en fruktig og lett rødvin som avkjøles litt før servering – eller en kraftigere rødvin dersom måltidet består av mye kjøtt.
  • Bobler – Musserende vin og vin med bobler som Cava og Crémant har ofte en høy friskhet og er derfor i stand til å takle mye smak. Dette gjør at særlig cava passer ypperlig sammen med tapas!

 

Annen drikke du kan velge til tapas

Dersom du ønsker å drikke noe annet enn vin til tapasen, er utvalgte øltyper også gode drikkevarer å sette sammen med måltidet. Velg gjerne en øl med en mild bitterhet og et lyst maltpreg. Slike øl er friske og oppleves som leskende til denne typen mat. Du kan også velge en god surøl eller blant de overgjærede typene med en sterkere smak, som pale ale. Disse har en god fruktighet som er godt egnet til tapas.

Tapas med alkoholfri drikke

Det er så klart ikke nødvendig å drikke og servere alkoholholdige drikker for å nyte tapasmåltidet. Velg gjerne en god eplemost. Eplemost har ofte litt sødme, som demper de sterke smakene, samtidig som den har en fruktighet og friskhet som er mer enn godt nok til tapas og smaksrik mat.

Et variert drikkekart hos Delicatessen

Når du besøker en av restaurantene våre, blir du presentert for et drikkekart med varierte sorter og smaker. Våre dyktige servitører kan gi gode råd og tips til hvilken drikkevare som er best egnet for tapasrettene dere bestiller. Book et bord eller kom direkte til en av restaurantene våre i Oslo, Bodø eller Fredrikstad.