Forside > Aktuelt > Komplementer tapasmåltidet med riktig og god drikke

Komplementer tapasmåltidet med riktig og god drikke

Publisert: 8. mai 2022

Et tapasmåltid består typisk av en mengde ulike retter som er satt sammen av en variasjon av kjøtt, sjømat, grønnsaker og oster. Når det gjelder tapas er stort sett alt lov, og det kan derfor være utfordrende å vite hvilken type drikke en skal velge til måltidet. Her gir vi deg noen gode tips til drikkevarer som passer bra til de mange spennende smakene tapas har å by på!

 

Tips til drikke som passer bra til tapas

Tapas kommer fra det spanske ordet tapar som betyr å dekke til. Opprinnelig ble det servert et stykke brød til bargjester som drakk vin eller sherry, for å holde insekter borte ved å dekke over glasset. Dette videreutviklet seg til at små retter ble servert gratis sammen med alkohol. En drikkevare som er i fokus når det kommer til tapas, er derfor vin.

En fellesnevner for tapas er at rettene er fullspekket med smak. Sterke chorizopølser, salte skinker og smakfulle oster er vanlige retter på så vel tradisjonelle som moderne tapasrestauranter. Fordi sterke smaker gjør at en vin fort kan miste en del av fruktigheten sin, er det lurt å gå for en vin som inneholder nok frukt til å kunne stå imot – og rense opp i de ulike rettenes fyldige og sterke smaker.

 

  • Sherry – En tradisjon blant spanjolene, og den opprinnelige tapasvinen, er tørr sherry; sherry fino. Den gode fylden og friskheten til sherry gjør at den passer perfekt til de mange ulike rettene i et tapasmåltid. Skal du servere et utvalg iberico-skinker eller annen spekemat, eller et fat med spanske oster, bør du absolutt gå til innkjøp av en Fino eller Manzanilla sherry.

 

  • Bobler – Musserende vin som Cava og Crémant har ofte en høy friskhet og er derfor i stand til å takle mye smak. Dette gjør at særlig cava passer ypperlig sammen med tapas! Du finner mye god cava hos produsenter fra Catalonia, og mer spesifikt Penedés. Utvalget i Norge er noe begrenset, men prøv å se etter cava eller corpinnat fra Penedés neste gang du skal kjøpe en god vin til tapasmåltidet.

 

  • Hvitvin – En fruktig og frisk hvitvin med litt konsentrasjon er også et godt valg til tapasen. Er det et tapasmåltid med sterke krydder og mye smak, kan det være fint å velge en hvitvin med litt sødme. En hvitvin med sødme er ofte friskere med en søtere smak, noe som er godt egnet for tapas. Mange spanjoler drikker Sauvignon blanc til tapas når det er snakk om en blandning av grønnsaker, kjøtt og fisk. Skal du servere fisk og annen sjømat uten for mye fete eller smakrike tilbehør bør du absolutt gå for en syrefrisk Albariño fra Rias Baixas.

 

  • Rødvin – Ønsker du å drikke rødvin til tapasmåltidet, er en rødvin uten for mye tanniner et godt valg. Velg en fruktig og lett rødvin som avkjøles litt før servering; en Mencia-vin fra Bierzo er et populært valg i våre restauranter, eller en ung og moderne Rioja-vin. Velg en kraftigere rødvin dersom måltidet består av mye kjøtt; som en tanninrik Ribera del Duero-vin eller en tradisjonell og lagret Rioja-vin.

 

Øl som passer til tapas

Dersom du ønsker å drikke noe annet enn vin til tapasen, er utvalgte øltyper også gode drikkevarer å sette sammen med måltidet. Velg gjerne en øl med en mild bitterhet og et lyst maltpreg. Slike øl er friske og oppleves som leskende til denne typen mat. Du kan også velge en god surøl eller blant de overgjærede typene med en sterkere smak, som pale ale. Disse har en god fruktighet som er godt egnet til tapas.

 

Alkoholfri drikke som passer til tapas

Det er så klart ikke nødvendig å drikke og servere alkoholholdige drikker for å nyte tapasmåltidet. Velg gjerne en god eplemost hvis du skal servere tapas uten alkohol til. Eplemost har ofte litt sødme, som demper de sterke smakene, samtidig som den har en fruktighet og friskhet som er mer enn godt nok til tapas og smaksrik mat. Ellers har Vinmonopolet også en del musserende vin uten alkhohol som passer til tapas.

 

Delicatessen tapasbar har et variert drikkekart!

Når du besøker en av restaurantene våre, finner du et rikelig drikkekart med varierte sorter og smaker. Felles for alle Delicatessen-søstrene er at alt av vin og øl er fra Spania, og at du kan oppdage mange spennende smaker og produsenter. Våre dyktige servitører kan gi gode råd og tips til hvilken drikkevare som er best egnet for tapasrettene dere bestiller. Book et bord eller kom på drop-in på en av restaurantene våre i Oslo, Fredrikstad eller Tromsø.