Hva skal man drikke til tapas?
Publisert: 8. februar 2024
Et tapasmåltid består typisk av en mengde ulike retter som er satt sammen av en variasjon av kjøtt, sjømat, grønnsaker og oster. Når det gjelder tapas er stort sett alt lov – men det kan likevel være utfordrende å vite hva man bør drikke til tapas. Her gir vi deg noen gode tips til drikkevarer som passer bra til de mange spennende smakene som tapas byr på!
Hva skal man drikke til tapas? Det spørsmålet er det nok mange som stiller seg før man går på tapasrestaurant – eller har funnet en oppskrift på tapas som man er keen på å prøve. Spanska kjøttboller og vin? Ja, hvis du velger en ung vin fra Rioja som har litt godt med tanniner og frukt. Og du har ikke smakt en perfekt kombinasjon av sjømat og vin, før du har prøvd sjømat og Albariño sammen!
Vil du lage spanske kjøttboller i tomatsaus hjemme? Sjekk ut vår albondigas oppskrift i dette innlegget
Delicatessens tips til vin til tapas
Tapas kommer fra det spanske ordet tapar som betyr å dekke til. Opprinnelig ble det servert et stykke brød til bargjester som drakk vin eller sherry, for å holde insekter borte ved å dekke over glasset. Dette videreutviklet seg til at små retter ble servert gratis sammen med alkohol. En drikkevare som er i fokus når det kommer til tapas, er derfor vin.
En fellesnevner for tapas er at rettene er fullspekket med smak. Sterke chorizopølser, salte skinker og smakfulle oster er vanlige retter på så vel tradisjonelle som moderne tapasrestauranter. Fordi sterke smaker gjør at en vin fort kan miste en del av fruktigheten sin, er det lurt å gå for en vin som inneholder nok frukt til å kunne stå imot – og rense opp i de ulike rettenes fyldige og sterke smaker. Ellers passer også en god cava til tapas, skal man tro katalanerne!
- Sherry til tapas – En tradisjon blant spanjolene, og den opprinnelige tapasvinen, er tørr sherry; sherry fino. Den gode fylden og friskheten til en god sherry gjør at den passer perfekt til de mange ulike rettene i et tapasmåltid. Skal du servere et utvalg Ibérico-skinker eller annen spansk spekemat, eller et fat med spanske oster, bør du absolutt gå til innkjøp av en Fino eller Manzanilla sherry.
Tips til den viderekomne: i våre restauranter kan du bestille en skive pata negra og et lite glass fino – en helt himmelsk kombinasjon!
- Bobler til tapas – Musserende vin som cava og crémant har ofte en høy friskhet og er derfor i stand til å takle mye smak. Cava lages i Spania – noe som naturlig nok gjør cava og tapas til en himmelsk kombinasjon! Du finner mye god cava hos produsenter fra Catalonia, og mer spesifikt Penedés. Utvalget i Norge er noe begrenset, men prøv å se etter corpinnat eller cava fra Penedés neste gang du skal kjøpe en god vin til tapas. Delicatessen cava er selvsagt vårt heteste tips!
- Hvitvin – En fruktig og frisk hvitvin med litt konsentrasjon er også et godt valg av drikke til tapas. Er det et tapasmåltid med sterke krydder og mye smak, kan det være fint å velge en hvitvin med litt sødme. En spansk hvitvin med sødme har ofte god friskhet, noe som gjør slike viner og tapas til en god kombo. Mange spanjoler drikker Sauvignon blanc til tapas når det er snakk om en blandning av grønnsaker, kjøtt og fisk. Skal du servere fisk og annen sjømat uten for mye fete eller smakrike tilbehør anbefaler vi en syrefrisk Albariño til tapas – aller helst fra fra Rias Baixas.
- Rødvin – Ønsker du å drikke rødvin til tapas, er en rødvin uten for mye tanniner et godt valg. Velg en fruktig og lett rødvin som avkjøles litt før servering. En Mencia-vin fra Bierzo er et populært valg i våre restauranter, eller en ung og moderne Rioja-vin. Velg en kraftigere rødvin dersom måltidet består av mye kjøtt; som en tanninrik Ribera del Duero-vin. Ellers er en tradisjonell Rioja og tapas en kombo som sjeldent slår feil.
Visste du at Delicatessen-eierne har kjøpt en Bodega i Ribera del Duero? Les mer om prosjektet, og meld deg på nyhetsbrev, på denne siden!
Øl til tapas
Dersom du ønsker å drikke noe annet enn vin til tapas, er utvalgte øltyper også gode drikkevarer å sette sammen med måltidet. Når du skal velge en øl til tapas, bør du gå for en øl med mild bitterhet og et lyst maltpreg. Slike øl er friske og oppleves som leskende – noe som er positivt når man skal kombinere øl og tapas. Du kan også velge en god surøl eller blant de overgjærede typene med en sterkere smak, som pale ale. Disse har en god fruktighet og derfor en godt egnet type øl til tapas.
Alkoholfri drikke til tapas
Det er så klart ikke nødvendig å drikke alkohol til tapasmåltidet. På Delicatessen har vi derfor en rekke smakfulle typer alkoholfri drikke til tapas; ofte både alkoholfri vin og mocktails. Velg gjerne en god eplemost hvis du skal servere tapas uten alkohol til. Eplemost har ofte litt sødme, som demper de sterke smakene. Samtidig har en god eplemost en fruktighet og friskhet som passer til tapas og annen smaksrik mat. Ellers har Vinmonopolet også en del musserende vin uten alkhohol som passer om du likevel vil nyte vin til tapas – uten sideeffektene av alkohol.
Delicatessen tapasbar har et variert drikkekart!
Når du besøker Delicatessen, finner du et rikelig drikkekart med varierte sorter og smaker. Felles for alle Delicatessen-søstrene er at alt av øl og vin er fra Spania, og at du kan oppdage mange spennende smaker og produsenter. Nå som vi også har vin fra egen vingård i Ribera del Duero, har vi et enda mer unikt og spennende vinkart! Våre dyktige servitører kan gi gode råd og tips til hvilken drikke som passer til tapas – uansett hva du fyller ditt tapasbrett med. Book et bord eller kom på drop-in på en av våre restauranter i Oslo – på Aker brygge, Grünerløkka eller Majorstuen.
Bienvenido a Delicatessen tapasbar – Oslos beste tapas og god stemning, siden 1999!