Forside > Aktuelt > Winemakers dinner med Astobiza

Winemakers dinner med Astobiza

Publisert: 1. mai 2023

Våren er her, og hva passer vel bedre da enn freshe rosé- og hvitviner og en iskald gin tonic? Nettopp det, og en digg, fireretters meny får du på Delicatessen på Aker Brygge, i Fredrikstad og Tromsø siste uken i mai!

Astobiza er en spennende, familiedrevet produsent som holder til i Baskerland i Nord-Spania. Mest kjent er de nok for sin Txakolí; en ung, frisk og lett perlende hvitvin som lages på den lokale og karakteristiske hvitvinsdruen Hondarrabi Zuri. Astobiza var også først i verden med å lage en rosé-variant av Txakolí – en vin som går varm på Delicatessen sine uteserveringer!

Utover Txakolí lager Astobiza både rødvin, hvitviner med godt lagringspotensiale, dessertvin, vermouth og gin. Til denne vinsmakingen har vi altså plukket ut deres rosévin, to hvitviner, en dessertvin og ginen som gifter seg perfekt med sitronskall og tonic. Er du klar for å finne en ny sommerfavoritt til både vinskap og barskap? Bestill plass og gled deg til å prøve disse unike produktene!

 

Winemakers Dinner – Delicatessen Aker Brygge | 23. mai

Bestill plass

Winemakers Dinner – Delicatessen Fredrikstad | 24. mai

Bestill plass

Winemakers Dinner – Delicatessen Tromsø | 25. mai

Bestill plass

Pris per person: 1150,-

 

vin fra baskerland

 

En unik produsent

Om du er opptatt av drikke som skårer høyt på både smak og bærekraft er Astobiza definitivt en produsent for deg. Alt man lager, lager man i takt med naturen – og sammenlignet med mange andre produsenter i området er produksjonen småskala og sterkt kvalitetspreget. Mottoen er å være unik, og å utnytte det fulle potensialet til landskapet man opererer i.

Kort fortalt ser Astobiza sine vinmaker som en del av et større økosystem, hvor både planter, dyr og mennesker sameksisterer og får frem det beste i hverandre. Vinene er resultatet av en drøm om å tappe landskapet på flaske; vingården, naturen, alt du ser, berører og lukter når du beveger deg rundt på eiendommen – slik at hele verden kan kan oppleve det.

 

«Worldwide unique»

Unikt mikroklima, enkeltvingårder, agroskogs-vitikultur, lokale druer og botanisk frukthage. Astobiza er mer enn bare vin!

 

Lagringsvin fra Astobiza
Selv om Txakolí tradisjonelt er en ung vin som ikke kan lagres, lager Astobiza også små og eksklusive partier med lagringsviner når kvaliteten på druene tillater det

 

Winemakers dinner i sjømatens tegn

Delicatessen-medgründer Rodrigo har komponert en meny som går i sjømatens tegn; fra tartar med tunfisk og reker, via blekksprut på nordspansk vis, til bakt kveite med en fyldig smørsaus. Siden alle gode ting er tre blir det ikke bare dessertvin og crema Catalana til dessert, men også en Astobiza gin tonic med økologisk sitronskall.

Mens vi nyter god mat og vin forteller Álvaro Bujanda fra Astobiza mer om familien, vinmarkene, produksjonen og annen kuriosa. Stemningen på slike arrangementer er avslappet, og ikke sjeldent blir det god stemning mellom bordnaboer. Kom nysgjerrig, og dra hjem med påfyll av både nye smaker, ny kunnskap – og kanskje til og med et nytt bekjentskap eller to!

 

winemakers dinner sjømat

 

Hva er Txakolí?

Txakolí er en lett musserende, tørr hvitvin med høy syre og litt lavere alkoholinnhold som i hovedsak produseres i det spanske Baskerland, Cantabria og nordlige Burgos i Spania. Det produseres faktisk også noe txakolí i Chile, men disse typene er mindre kjent enn det spanske originalet.

Druetypen som brukes i Txakolí er den autoktone Hondarrabi Zuri (Ondarrabi Zuri på baskisk). For at en vin skal få kalles Txakolí må den bestå av minimum 80% av denne druen, som vokser i kompakte klaser, er liten og består av en god andel skall og frø.

 

Txakolina Hondarrabi Zuri
Den lokale Baskerland-druen Hondarrabi Zuri, som brukes til å lage Txakolí

 

Andre navn som brukes om Txakolí er Txakolina, Txakolin eller Chacolí. Her er det hovedsakelig snakk om lokale variasjoner og baskisk spansk vs. katalansk spansk. Alle varianter kan brukes, og uttales mer eller mindre likt – [tʃakoˈli].

Txakolí serveres ofte som aperitiff og drikkes som regel innen ett år etter tapping. Txakolí er nemlig ikke en vin som er ment for lagring – tradisjonelt sett. Astobiza lager imidlertid noen typer Txakolí i mindre kvaniteter som både kan lagres og tåler mer komplekse matkombinasjoner.

I Spania er Txakolí et populært tilbehør til pintxos, men det er også en vin som passer perfekte til alle typer sjømat og skalldyr. I Baskerland nyter man faktisk også noen av disse hvitvinene til kjøtt.

I Norge er Txakolí enn så lenge relativt ukjent, men dette er noe vi i Delicatessen ønsker å endre på. Siden vi begynte å ta inn Astobiza sine viner for rundt 5 år siden, har fler og fler lagt sin elsk på de mineralske og sitruspregede dråpene. Dette er viner vi uten tvil kommer til å se mer av fremover – så vil du være trendy og tidlig på ballen blir du med på Winemakers dinner med Astobiza på din nærmeste Delicatessen!