Forside > Aktuelt > Paella for alle penga

Paella for alle penga

Publisert: 7. september 2023

Førstkommende lørdag og neste får du vår farlig gode paella med kylling – først på markedsdag i Bogstadveien, så på Løkkadagene på Olaf Ryes plass. 

Rydd i kalenderen – denne helgen og neste er det paella for alle penga! Eller heldigvis ikke mange penger, siden hele poenget er å tilby et skikkelig digg måltid til en skikkelig god pris. 125,- per porsjon, rykende fersk fra pannen – det synes i hvert fall vi er et godt tilbud.

Kom tidlig hvis du vil sikre deg en porsjon. Sist gang solgte vi ut fire panner på under fire timer, på bådde Majorstuen og Løkka… 

PS! Vil du imponere de andre i køen? Bestill din paella med ordentlig spansk uttal; med en j-lyd i stedet for dobbelt-l [paˈeʝa]

 

 

Hvordan lager man paella? 

Man lager aller helst paella i en spesiell paellapanne, hvor man først steker opp kjøttet, sofrito og andre grønnsaker man vil ha i sin paella. Deretter tilsetter man safran, krydder, kraft og arroz bomba. Vil du ha sjømat i din paella tilsetter du dette sist, etter at riset har absorbert all væske fra kraften. Dekk til med litt folie og la stå i rundt fem minutter – og voila, så har du et skikkelig digg måltid for hele familien! 

…dette var kortversjonen, omtrent like kort illustrert som i videoen ovenfor. Er du keen på å faktisk lage en egen ekte, spansk paella? Les videre, så skal vi avsløre oppskriften på paella med kylling á la vår medgründer og aller første kjøkkensjef, Rodrigo Belda. 

 

Oppskrift på paella  

Følg denne oppskriften for å lage Delicatessens paella med kylling for fire personer. Noen ingredienser finner du kun i spesialbutikker – men de er vel verdt turen!

Innkjøp

12 kyllingklubber fra Stange gård
2 dl sofrito (hvitløk, løk, paprika, tomat, gulrot)
0,5 liter arroz bomba (paellaris)
1,5 liter kyllingkraft
1g safran
200g artisjokk
200g snittebønner
Noen kvister rosmarin
Olivenolje

 

paella med kylling fra Delicatessen

 

Vil du sikre deg en skikkelig smaksrik paella? Da anbefaler vi at du lager en sofrito på forhånd. I vår har vi finhakket hvitløk, løk, paprika, tomater og gulrøtter som kokes i en god olivenolje på lav varme i 2-3 timer. Dette kan med fordel lages i store batcher, slik at du kan fryse inn til fremtidige paellafester. 

• Varm olje i en paellapanne / vid wokpanne og stek kylling og bønner i ca 20 minutter (chorizo eller svin er to andre gode alternativer om du ikke er glad i kylling)

• Tilsett sofrito (eller oven nevnte ingredienser, finhakket) og krydre med salt, pepper, paprikapulver, samt strø over safran jevnt fordelt over hele pannen 

• Stek i ca 5 minutter

• Hell arroz bomba i pannen og rør godt rundt

• Hell halvparten av kraften over risen og rør jevnlig. Tilsett litt og litt til risen er ferdig kokt – smak underveis! Spe med vann hvis du ser at paellan blir for tykk

• Legg på artisjokker og rosmarin-kvister. La koke i 5-10 minutter til, dekk så over pannen med folie og la stå i fem minutter. 

 

Er du viderekommen vet du at en skikkelig paella skal ha socarrat – en karamellisert skorpe i bunnen av pannen. Det er altså big no-no å sende tilbake paella fordi den har litt brent skorpe! Trikset for en perfekt soccarat er å lytte til pannen. Når det begynner å knitre ristes risen i bunnen av pannen, og når all fukt er kokt vekk får du en perfekt skorpe. Men pass på; det skal ikke bli brent! Sjekk forsiktig midt i pannen med en skje, og ta den av varmen når risen fått en gyldenbrun farge.  

 

paella i bogstadveien delicatessen majorstuen

 

 

Hvor kommer paella fra?

Paella har sin opprinnelse i Valencia, og er en av Spanias nasjonalretter. Om du blir invitert på søndagsmiddag i Spania er det en skikkelig lavoddser at det står en panne med paella på bordet, gjerne med et godt brød og alioli ved siden. Selve ordet paella betyr panne på katalansk, som er et av språkene man snakker i Valencia-området. Med litt godvilje kan man si at paella er spanjolenes pytt i panne men en ekte spansk paella er selvsagt en skikkelig smaksbombe i forhold til den skandinaviske versjonen. Mye mer fargerik er den og, takket være safranen og de mange krydrene og grønnsakene som brukes.

Hva man putter oppi pannen er egentlig bare smak og behag; chorizo, kylling, svin, skalldyr og grønnsaker er typiske ingredienser i en paella, ofte i kombinasjon. Det er heller ingen problemer å lage en vegetarisk paella, siden ris, kraft og krydder er de viktige smaksbærerne i denne retten. Bytt ut kyllingkraften i vår oppskrift med gørnnsakskraft, og legg til paprika og ulike typer av bønner. 

Lag paella neste gang du skal invitere venner eller familie hjem – vi tør nesten å garantere at det blir en slager.

Lykke til, og ¡buen provecho!