Forside > Aktuelt > Nå får du Spanias beste conservas på Delicatessen

Nå får du Spanias beste conservas på Delicatessen

Publisert: 24. juli 2023

Er du glad i sjømat eller bare hypp på en annerledes smaksopplevelse? Prøv vår nyeste nyhet; Spanias beste sjømat på boks fra de anerkjente produsentene Don Bocarte og Conservas de Cambados! 

Conservas, altså hermetikk, er et soleklart innslag på menyen på de fleste restauranter i Spania. Man konserverer både grønnsaker, kjøtt og fisk; typisk i en god olivenolje, men ofte også med eddik og andre smakstilsatser. Å oppbevare råvarer på boks er både en fin metode for å forlenge levetiden til et produkt, men også en utmerket måte å foredle råvarer på. La oss forklare hvordan, og prøve å vise hvorfor vi er så glad i disse produktene!

 

Conservas fra Don Bocarte

I midten av Nord-Spania, i kystprovinsen Cantabria, fisker den anerkjente produsenten Don Bocarte den fineste hvite tunfisken og beste ansjosen du får på markedet. 

Den hvite tunfisken – Bonito del Norte – tilberedes fersk før den blir tilsatt akkurat riktig mengde salt og konservert i olivenolje. Resultatet er en kompakt og saftig delikatesse som nærmest smelter i munnen. Produksjonen er begrenset til 25 000 bokser, så dette er et produkt som garantert overgår all annen tunfisk på boks du har prøvd tidiligere! Nytes med grillet pan cristal og vår hjemmelagede alioli, som en appetizer, gjerne delt på to til fire personer. 

Ansjos er en liten fisk i sildefamilien, og ansjosen som fiskes i det kantabriske hav er ansett for å være den beste i verden. Den kantabriske kystbyen Santoña kalles faktisk verdens ansjos-hovedstad, og dette er også byen hvor Don Bocarte har sin produksjon. I høysesong har man 60 damer som jobber åtte timer om dagen med å rense og filletere ferskfanget ansjos. En nøysom prosess, for å sikre at kun de fineste bitene blir med videre. Ansjosen får så to forskjellige behandlinger. Filetene i den klassiske typen, Anchoas del Cantábrico, pakkes tett sammen i havsalt og lagres i minimum åtte måneder, før de konserveres for hånd og dekkes av extra virgin Masia el Altet olivenolje. Typen som kalles Boquerones gjennomgår en lettere salting og blir tilsatt eplesidereddik og olivenolje før de pakkes.  

 

Les mer om Don Bocarte og deres produkter her (kun spansk)

 

boquerones og ansjos delicatessen
Boquerones med et dryss av fersk persille, og Spanias beste ansjos al natural

 

Hva er forskjellen mellom ansjos og boquerones? 

Ansjos er vanligvis sterkt saltet og har er mer utpreget fiskesmak. Boquerones er laget av samme fiskefileter, men er lettere saltet og marinert i eddik eller en blanding av eddik og olivenolje. Boquerones krydres gjerne med fersk hvitløk og persille ved servering, mens ansjos serveres naturell med litt av oljen den er konservert i. Begge typer er ofte brukt i ulike typer pintxos; altså spansk fingermat. Begge typer er også fulle av umami; den femte kjernesmaken, som best kan beskrives som dyp, kjøttfull og som har en tendens til å forsterke alle andre smaker. 

Selv om ansjosen fra Don Bocarte er ganske sterk på smak, er disse filetene en utmerket start på måltidet selv for den som har en idé om at de ikke liker ansjos. Dette fordi produktet holder så høy kvalitet, og har gjennomgått så pass lang lagringstid. Konsistensen er fast og myk på samme gang, og når du putter en filet i munnen nærmest smelter den. Det er ikke tilfeldig at denne ansjosen anses for å være en av de beste typene i hele verden! 

Er du likevel ansjos-skeptiker, utfordrer vi deg til å prøve boquerones. Et mer lettilgjengelig produkt, og en nydelig start på din personlige conservas-reise! På Delicatessen drysser vi fersk persille over filetene, og serverer dem med ristet pan cristal og alioli. Nyt de med en øl med litt karakter; som Estrella Inedit eller vår egen tapasøl. 

 

hermetikk fra delicatessen
Blåskjell, muslinger, tunfisk, sardiner, ansjos og boquerones – på en Delicatessen nærme deg!

 

Kvalitetshermetikk fra Conservas de Cambados

Fra en annen anerkjent hermetikk-produsent, Conservas de Cambados, har vi hentet inn hvite muslinger, blåskjell og sardiner i olivenolje. Conservas de Cambados holder til i kystbyen Cambados i Galicia på Spanias nordvestkyst. Havet utenfor Galicias kyst er kjølig og rikt på næringsstoffer – noe som gjør disse farvannene til en utrolig fiskeplass. Conservas de Cambados kjøper kun inn de beste råvarene fra lokale fiskere i området, og foredler de i egen fabrikk før de pakkes på boks. 

Favoritten til Delicatessen-gründer Rodrigo er Mejillones escabeche; altså blåskjell i en smakfull marinade. Denne retten er svært populær på galisiske restauranter og består enkelt og greit av dampet eller stekt blåskjell som dynkes i en aromatisk marinade av olivenolje, eddik, hvitløk, urter og krydder. Hos Conservas de Cambados velger man kun ut de fineste blåskjellene, et og et. Disse blir deretter stekt i olivenolje, lagt på boks og til slutt dekket av produsentens anerkjente marinade. Resultatet er en rik smaksopplevelse med et hint av salt, galicisk hav. 

 

marinerte blåskjell mejillones escabeche
Fra det kalde og næringsrike havet utenfor Galicias kyst; marinerte blåskjell

 

Havet utenfor kysten i Galicia er ikke bare rikt på næringsstoffer, men også den sølvfargede lille fisken sardin. Her kjøper Conservas de Cambados inn sardiner til det skikkelige gourmet-produktet Sardinillas. Disse sardinene fiskes i små partier, før man fileterer og pakker hver sardin nøysomt, og til slutt tilsetter olivenolje og salt som smaksforhøyere. Siden pakkeanleggene er svært nær der sardinene høstes holder produktene topp kvalitet fra hav til boks. Etter hvert som sardinene modnes i boksen, øker smaken – noe som gjør dette produktet enda mer utsøkt! Å si at de smelter i munnen er ingen underdrift, heller ei at dette er noen av de beste sardinene du får på boks. Punktum. 

Er du over gjennomsnittet glad i sjømat, kan de hvite muslingene absolutt være noe for deg. På spansk kaller man dette produktet fra Almejas, men du kan også ha smakt de i den italienske retten pasta vongole. I Spania nyter man de både ferske, kokt, stekt – og selvfølgelig rett fra boksen. Muslingene plukkes rett før soloppgang og renses deretter med sjøvann. Når de er rene og fri for sand, legges de for hånd i sin boks og dekkes av lett saltet vann. Kun de største og fineste muslingene kommer gjennom nåløyet, så dette er et skikkelig gourmetprodukt! På Delicatessen serverer vi det hvite gullet med grillet pan cristal og vår berømte alioli. 

 

Les mer om Conservas de Cambados og deres produkter her (kun spansk)

 

….og til slutt, et ekstra pluss: disse produktene er stappfulle av alt fra jern til proteiner, magnesium og Omega 3-syrer. Som om den gode smaken ikke var en god nok grunn til å stikke innom og prøve noen av hermetikk-nyhetene våre!

 

hermetikk på delicatessen
Vi håper du finner noe du liker blandt våre nye delikatesser fra Spania!